Nejenom na Å tÄ›drý den. I na Nový rok se jà napÅ™ÃÄ svÄ›tem různá jÃdla, která jsou tradiÄnà pokrmy na pÅ™ivÃtánà Nového roku. A abychom zÃskali trochu inspirace nebo se seznámili s jinými kulturami, pojÄme se podÃvat, co se jà na nový rok napÅ™ÃÄ svÄ›tem!
Jižnà Amerika
V Jižnà Americe se konzumuje pokrm, který se nazývá Hoppin‘ John. Tento pokrm se skládá z hrášku, Äernookého hrášku, vepÅ™ového masa, rýže a zeleninou. ÄŒasto se pÅ™idá i kukuÅ™iÄný chleba. Tento pokrm prý v novém roce pÅ™inášà penÃze a Å¡tÄ›stÃ.
Španělsko
Ve Å panÄ›lsku je zvykem na Nový rok snÃst 12 hroznů. Prvnà hrozen se snà úderem půlnoci a za každé zazvonÄ›nà hodin dalÅ¡Ã jeden hrozen. Tento zvyk se ale rozÅ¡iÅ™uje i do vÃce zemÃ, v ponÄ›kud upravené podobÄ›. Pokud je dÃvka svobodná a chce to zmÄ›nit, má si vlézt o půlnoci pod stůl a ujÃdat hroznové vÃno.
Rakousko
Co je tradicà u naÅ¡ich sousedů? Marzipanschwein. Jsou to prasátka vypracována z marcipánu, které se pokládajà na stůl a konzumujÃ. TradiÄnÄ› se jà jak na Silvestr, tak na Nový rok.
Japonsko
A co Japonsko? V Japonsku je tradicà jÃst soba nudle, které se vyrábÄ›jà z pohanky. NÄ›kdy se doplňujà i o vývar a zeleninu. K tomu se podávajà také tradiÄnà rýžové koláÄky.
Itálie
StejnÄ› jako u nás je tradicà jÃst ÄoÄku, stejnÄ› tak je to tradicà i v Itálii. V Itálii se na Nový rok servÃrujà pokrmy z ÄoÄky a klobásy, která se krájà na tenké plátky. TradiÄnÃm dezertem, který se podává, jsou AndÄ›lská kÅ™Ãsla. Jedná se o peÄivo, které je smažené a obalené v mouÄkovém cukru. TÄ›sto se tvaruje do tenkých, pokroucených stužek, které pÅ™ipomÃnajà andÄ›lská kÅ™Ãdla.
Â
Česká republika
A co se tedy jà v naÅ¡ich konÄinách? V České republice se na Nový rok podává obvykle pokrm z vepÅ™ového masa a ÄoÄky, tÅ™eba ÄoÄková polévka. ÄŒoÄka by mÄ›la totiž strávnÃkům do Nového roku pÅ™inést Å¡tÄ›stÃ, a zejména bohatstvÃ.